Nat

Epres sapi – sütemény

In Édességek, Sütik on 2014-11-12 at 22:06

Ismét egy családi fejlesztésű süti következik, nevét a gyerekektől kapta, valóban epres és most szólok, hogy vaníliás is, plusz csokis. Szóval, aki utálja ezeket a dolgokat (meg lehet érteni), ne is olvassa tovább.

Ha csak az eper a gond, akkor viszont nyugodtan, mert az aztán az égvilágon bármilyen gyümölccsel helyettesíthető.

Epres sapi süti

Kell hozzá:

  • 2 db tojás
  • 15 dkg kristálycukor (vagy xilit) plusz 5 evőkanál cukor a pudinghoz
  • 1 dl étolaj
  • 15 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1,5 dl tej a tésztához, kb. 4 dl a pudinghoz
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • kb. fél tábla étcsoki
  • eper vagy más gyümölcs

A tésztához való dolgokat sorra összekeverjük, így: a két tojást a cukorral (vagy xilittel, én most azzal csináltam) és az étolajjal habosra keverjük – ez nem úgy lesz habos, mint a tojásfehérje, csak szólok, mert most olvastam valahol, hogy valaki lelkesen verte fél órán át, de nem lett kemény. Ez nem az, aminek keménynek kell lenni. Itt egy folyékony habra kell számítani.

Utána hozzáöntjük a lisztet és a sütőport, szépen hozzácsorgatjuk a tejet keverés közben, így végül egy ugyancsak folyékony tésztát kapunk, amit tepsibe (lehetőleg üveg vagy porcelán) öntünk és kb. 15 perc alatt forró sütőben aranyszínűre sütjük. Arany? Mi? Hát nem viccelek, nézz ide:

Arany piskóta

Lépjünk közelebb:

Arany piskóta 2

Vizsgáljuk meg a tetején képződött egészen apró kis krátereket! Gyönyörű tájat kaptunk, nem igaz?

Arany piskóta 3

Azután fogjuk az egészet, úgy, ahogy van és a jól kigondolt porcelántepsivel együtt betesszük a hűtőbe, hogy minél előbb kihűljön. Most már csak rontani fogunk a külsején, különben.

Megfőzzük a vaníliás pudingot (van a hátoldalán utasítás), és nagy részét a félig-meddig kihűlt tésztánk tetejére csorgatjuk. Kb. egy deciliternyit meghagyunk az edényben.

A süti tetejét megpakoljuk eperrel, vagy olyan (és annyi) gyümölccsel, amennyivel akarjuk. Én erre 2 doboznyi konzervepret raktam, téli kompromisszum:

Epres süti

Ezzel kész is lehetne, így is finom, de azért csináljuk végig. A kihagyott pudingot gőz fölé tesszük (bátrak csak simán a tűzre) és beletördeljük az étcsokit.

Étcsoki

Ezt a lépést nem érdemes kihagyni, mert intergalaktikus csodák történnek olvadás közben:

Étcsoki olvad

És keverni, keverni. Hamar elkészül, akkor aztán jöhet megint ki a hűtőből a cucc. Jó lenne Pollock-i lazasággal intézni, de ez az anyag megint nem az az anyag, úgyhogy kiskanállal vagy villával dobáljuk a tetejére:

Csokis epres

Én legvégül a maradék étcsokiból is reszeltem rá, úgyhogy ilyen lett:

Csokireszelékes, epres, csokis, vaníliás süti

Szerintem ez egy izgalmas sütemény, de ahogy bölcsen mondani szokták az izgalmasnak tűnő pasikról is: ezt is unja valaki:

Kacz

  1. Dehogy unja! Csak megtévesztő módon figyel.

    Kedvelik 1 személy

Jöjjön:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: