Nat

Látja István, hogy állok a napon — Kovászos uborka

In Savanyúságok on 2014-08-24 at 21:42

Olyan egyszerű dolog következik, ami nem is főzés. Zavarban is vagyok, mert nem tudom a blogon eddig létező kategóriákba besorolni, létrehoztam tehát a “Savanyúságok” rovatot, merthogy az. De nem kell hozzá tűzhely, láng, konyha se nagyon, néhány egyszerű eszköz, maga a természet, és mint mindenhez, az idő.

01

Kell hozzá 12-14 darab, kb. 2 kilónyi nyári uborka, aminek a nyár második felében amúgy is szezonja van (v.ö. “uborkaszezon”), idén, a sok esőnek köszönhetően talán szezonabbja is. Ezeket vízbe tesszük, és egy napon át áztatjuk.

02

A készítés/összerakás napján 5-6 gerezd fokhagymát előkészítünk, de menet közben úgy ítéljük meg, elég lesz 4 is, 4 darabot tisztítunk tehát meg és helyezünk szép geometrikusan az üveg aljára.

03

Az üveg. Az egésznek a kulcsa. Miután hiába kerestük az 5 literes befőttesüveget, melynek hollétére biztosan esküdtünk volna, leszaladtunk a közeli CBA-ba, és — mivel szezon van — megvásároltunk egy 1,7 litereset, rácsavarható fedővel. Szemmértékre úgy ítéltük meg, kísérletnek ennyi éppen elegendő lesz. Az üveget tisztára mossuk, az egy napon át áztatott uborkákat ugyancsak.

04

Az uborkák kacsos végét levágjuk, a másikat érintetlenül hagyjuk.

05

Ám mind a két véget, a levágottat és az érintetlent is hosszirányban az uborka közepéig és egy kicsit azon is túl bevágjuk, mégpedig keresztirányban a két oldalt.

06

Az így kapott zöld hasábokat állva elhelyezzük a tisztára mosott üvegben.

07

Előbb a nagyobb darabokat, a második sorba a kisebbeket.

08

Az egész merő geometria — mértan, a napba menők üdvözölnek.

09

Az uborkaoszlop legteteje elérheti az üveg szélét.

10

Telt ház. Annyian vagyunk, mint egy szardíniásdobozban.

11

Ekkor egy külön edényben vízben elkeverünk 3-4 evőkanálnyi sót. Az 1,7 literes megtelt üveghez nagyjából fél liternyi víz szükséges.

12

A kapor, minden jó megjavítója. Bekerül az üvegbe, az uborkák felső sora mellé, a képen látható piaci kereskedelmi egység hozzávetőlegesen fele használódott csak el, a szárak is, a növényi rész is, bár az előbbiből arányosan kevesebb.

13

Felöntjük a kaporral már kiegészített összeállítást, úgy, hogy a sós víz ellepje a legfelső kilógó uborkát is.

14

Mondom, lepje el.

15

Amikor ellepte, az egészre rákerül két szelet, nem túl vastagra vágott, többé-kevésbé hagyományos technikával, “kovásszal” készült kenyér. Az előregyártott tartós kenyerek nem jönnek számításba, se a zsemlefélék, se a bajor rozskenyerek. A lehető legegyszerűbb, legmezítlábasabb kenyér kell, ami hozzáférhető.

16

A két szelet kenyérrel tulajdonképpen lezárjuk az egészet.

17

A hézagokat felül befoltozzuk.

18

Az egészre higiéniai okok miatt rákerül a fedele vagy leborítjuk egy tányérral, de vigyázat, ha az előbbi megoldást választjuk, a fedőt nem szabad rászorítani, csak lazán csavarni éppen egyet, hogy a szél ne vigye el.

19

És kezdődik a várakozás. Virágok közt veled lenni.

20

Az általános hiedelemmel ellentétben nem annyira a fény kell neki, mint inkább a meleg.

21

A kenyér viszonylag gyorsan átázik.

22

És jó, ha megjelennek az első apró buborékok.

23

Az sem baj, ha a folyadék a kezdő patakáttetszőből szürkésre vált, zavaros lesz.

24

De a legjobb jel mégis a buborékok jelenléte.

25

Ez azt mutatja ugyanis, hogy az erjedés elindult, az alsóbb rétegekben a vízben már a fokhagyma is éppencsak kivehető, mint mélytengeri búvárnak a szembeúszó fehér cápa.

26

Itt most rövidre van fogva négy nap történése, a siker érdekében az üveget mindig igyekeztünk napfényre tenni, esős időben és éjszaka pedig szobánkba fogadtuk, hallgattuk csendes horkolását.

27

A szerdai összerakáshoz képest vasárnap késő délután jött el az igazság ideje.

28

A felnyitás. A titokról lehull a fedő.

29

A végképp anyagtalanná ázott kenyér kioperálása,

30

az uborkák kiszedése,

31

és az uborkalé az újra kimosott üvegbe szűrése, hogy megszabaduljunk a fokhagymáktól, a kapor maradékától, a szétesett kenyérszeletek törmelékeitől.

32

A nem kóstolt darabok visszakerülnek az üvegbe,

33

a kóstoltak pedig tökéletes kísérői sült és főzött húsoknak, továbbá bármilyen röviditalnak. Fogyókúrának pedig egyenesen az alapja. Kis mennyiségben voltaképpen két-három napos napszakkal is elkészíthető, és igen jól sikerült, állagát és ízét tekintve egyaránt, ha előkerült volna az a jelek szerint nem létező 5 literes befőttesüveg, alighanem több napra és még több napra lett volna szükség.

*

Nem szokás gasztrobejegyzést részletes kultúrtörténeti összefüggésbe helyezni, pláne nem, ha ilyen egyszerű dolog a tárgya, mint ez a kovászos uborka. De filológusok vagyunk, ezért elmondjuk, hogy a bejegyzés címe Balassa Péter Hiába:valóság (Jelenkor Kiadó, Pécs, 1990) című kötetének utolsó szövegéből való, rövid kommentárból 1988. szeptemberében az akkor már feltámadt állami Szent István-kultusz ürügyén. Ennek legvégén Balassa leírja, hogy mikor a Harmadnaponnal és az Apokriffal foglalkozó Pilinszky-tanulmányának a korrektúráját kézhez kapta, az itt címként olvasható mondatot találta benne. Hozzátartozik, hogy a történetet élőben Balassa Péter később mindig Nádas Péter kiegészítésével mesélte el, akit a vicces szedő az “István egyik szemével István másik szemébe néz” változattal ajándékozott meg.

A filológiához tartozik még, hogy a kovászos uborka elkészítésének módját Hammer Ferenc barátunktól néhány nappal korábban tanultuk, aki — megtalálva saját 5 literes befőttes üvegét — fektetett uborkákból a hardcore változatot készítette és érlelte napokon át. Zárásul az ő változatának egyik közbülső szépséges geometriája látható.

34

A kovászos uborka több mint fotogén.

  1. Ezzel a poszttal tulajdonképpen nemcsak a kovászos uborka, de Hammer Ferenc is mindnyájunk barátja lett. 🙂

    Kedvelik 1 személy

  2. Átemelte NatiLap és hozzászólt:

    Amit mindig tudni akartál a kovászos uborkáról, de nem merted megkérdezni. Sőt több.
    Csuhai István írása a Vendéglőn:

    Kedvelés

Jöjjön:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: