Nat

Anyád pitéje

In Édességek, Sütik on 2014-08-10 at 19:58

Szó, ami szó, engem a régi receptem félrevezetett ezzel a pitedologgal kapcsolatban, még az is lehet, hogy az örök háziasszony, Horváth Ilona volt az, nem tudom. Sokáig azt hittem, hogy az a pite, amit én szoktam készíteni, az A Pite, de nem. Nem arról van szó, persze, hogy egyáltalán nem pite (az biztos, hogy nem piskóta), de nemrég megtaláltam azt, ami pitébb a piténél.

Régi Almás Pite

A régi receptem egy omlósabb, lizerszerűbb pitét eredményez, ezt írom le előbb:

  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj (vagy margarin, de inkább vaj)
  • 25 dkg liszt (inkább 30 dkg lesz az a végére)
  • fél sütőpor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 5 dkg cukor
  • esetleg 1 vaníliás cukor

Slussz. A sütőporral és a cukorral elkevert lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzádobjuk a tojást, a tejfölt, addig gyúrjuk, amíg összeáll, aztán készülhet a pite. Be lehet tenni egy fél órára a hűtőbe, javít az állagán, utána két részre osztjuk, kinyújtjuk és mehet bele a töltelék.

Hohó, a töltelék!

Mit tegyünk a pitébe? Elvileg bármit, gyakorlatilag: semmiféle darált izét – keksz, búzadara – NE! Nálunk nagyon kedvelt az Almás Pite (konkrétan ez a neve), amit legjobban úgy szeretek készíteni, hogy összedarabolt almát meghintek fahéjjal és egy kis porcukorral, ezt borítom a tésztára, ami így már meg is van töltve, jöhet rá a teteje. A Hogyan főzzünk mindent magyarosan szarrá? kézikönyvet gyakran használók külön almatölteléket gyártanak, úgy, hogy a reszelt almát megpárolják… én ezt nem javaslom, inkább töltsük az időt különféle képi kísérletekkel, fényképezzünk például almahéjat színesben és monokrómban,

2hejvagy ne fényképezzünk semmit, hanem olvassunk el egy fejezetet a kedvenc könyvünkből.

Az én Régi Almás Pitém általában egyébként úgy néz ki, ahogyan ebben a Flickr-képgalériában megörökítettem.

A pitébe bármilyen friss gyümölcsöt tehetünk édesítőszerrel vagy cukorral vagy anélkül, vagy lehet kompótból, az almához, szilvához jól megy a fahéj, a savanykásakhoz vanília és egy kis citromlé. Tehetünk bele túró-, mák-, diótölteléket, illetve ezeket gyümölccsel, csak az ízhatás a lényeg: amit szeretünk, az mehet bele.

Az új recept ennél kicsit több összetevőt tartalmaz, és sokkal lágyabb, finomabb, mindent összevetve az Igazi Pite lehetőségét rejti magában, a titka alighanem a jóval több zsiradékban rejlik. Interneten találtam, a saját módosításaimmal így néz ki:

  • 25 dkg vaj (vagy margarin, de inkább vaj)
  • 50 dkg liszt (60 dkg is lesz az a végére)
  • 1 tojás sárgája
  • fél sütőpor (kevesebb is elég)
  • 15-20 dkg porcukor
  • 1,5-2 dl tejföl
  • fél citrom reszelt héja és leve (helyettesíthető citromlével és szárított citromhéjjal is)
  • 1 vaníliás cukor (kimaradhat)

Ezt a receptet először klasszikus almás piteként készítettem, és olyan jól sikerült, hogy úgy éreztem, megérdemel egy igazi pitesütő formát,

pitesütőamiben szép, kerek pitét fogok sütni, mint Hófehérke, és dalolok majd hozzá a kismadárkákkal, akik vidám lábnyomocskáikkal segítenek majd a díszítésben, miközben süt a nap és a fiúk a bányában dolgoznak.

Na, majdnem így is lett, meseszép szilvát is kaptam aznap,

Szilvaúgy másfél kilót megmostam, elfelezgettem, lecsöpögtettem, a tészta is tökéletesen sikerült.

A piteféléknek úgy fogok neki, hogy a vajat már előre kiveszem a hűtőből, hogy ne legyen túl hideg, feldarabolva teszem a cukorral, sütőporral elkevert lisztbe. Bele kell morzsolni, a művelet végén egy szemcsés, zsíros anyagot kell kapnunk, amiben már nem látszik a vaj. Ezután kerül bele a tojás sárgája (a fehérjét a tetejéhez használjuk), a tejföl, citromhéj és lé. Őrületesen finom anyaggá alakul a kezünk alatt, mint a jófajta, puha agyag vagy gyurma. Pihentethetjük félórát a hűtőben, de nem feltétlenül szükséges.

Miután kinyújtottam,

Pitetésztaráhalmoztam a porcukorral és fahéjjal elkevert fél szilvákat,

Szilva a pitébeelegyengettem,

Szilvatöltelékazután a tészta másik darabját is kinyújtottam, befedtem, a szélét behajtottam, a tetejét megkentem tojásfehérjével és megszurkáltam, hogy ki tudjon jönni a forró levegő, ne repedjen fel. Mondanom sem kell: madarak sehol.

Szilvás pite 1Közepesen forró sütőben kb. 30 perc alatt sült ilyen barnára:

Szilvás pite 2Aztán elvittem Zircre. Mindenki hazajött a bányából.

 

Reklámok
  1. […] Vendéglő a Világ Végén VitalZone Apróséf […]

    Kedvelés

Jöjjön:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: