Nat

Muffinom

In Édességek, Sütik on 2013-10-18 at 20:57

A gasztronómia tele van átbaszásokkal túlmisztifikált ételekkel, sok sütemény ilyen, ezek közül az egyik a muffin. Ez egy kevert tészta, a kislányok-is-tanuljanak-meg-egyet fajtából. Érdekessége tulajdonképpen a formája, és az összes lényegi feladat is ebből adódik vele kapcsolatban.

Gyakorlatilag elronthatatlan, ezért érdemes kísérletezni vele, mert ha elrontod, úgy is jó.

A képre kattintva csudálatos Facebook-kommentek olvashatók.

Van egy körülbelüli alaptészta, amit azzal variálsz, amivel akarsz, arányait kicsit változtathatod, mert (mint minden) alapanyagfüggő, a lényeg, hogy egy közepesen folyós, mondjuk sűrűbb főzelékszerű szmötyi legyen belőle, és legyen benne elég sütőpor, különben nem muffad rendesen.

Ez az alap kb. így néz ki:

  • 2 db tojás
  • csipet só
  • kb. 10 dkg olvasztott vaj (inkább kevesebb)
  • kb. 15 dkg porcukor, vagy ennek megfelelő édesítőszer
  • kb. 20 dkg finomliszt
  • kb. 2,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor

Először a két tojást verjük jól fel (egy ilyen nevű sütinél nem is írhatok mást), aztán mehet bele az olvasztott vaj és a porcukor, utána a liszt egy része, belekeverve a sütőpor, tej, megint liszt, szépen adagolva, hogy ne csomósodjon – nem is fog, nem olyan.

Ha híg, teszel bele egy kis lisztet, ha sűrű, öntesz hozzá egy kis tejet. Mindig óvatosan, keveset, akkor egyszer csak meglesz a kívánt állag.

A csokis muffinhoz ezen kívül kakaópor kell még (figyelj oda, ez egy kicsit sűrít rajta), úgy 10 deka, de lehet több is, és azt javaslom, használj holland(nak nevezett) kakaót, mert a többi vacak. Ne sajnáld belőle, ettől lesz m.finom. Mehet bele pár csepp rum vagy rum aroma, különlegesebb, csokisabb lesz vele.

És itt a lehetőség a megmaradt csokinyulak / mikulások felhasználására! A formába kanalazott híg tészta közepére tedd a csokifigurák törmelékét:

Muffin sületlen ül

Na igen, a belekanalazás. Ahogy említettem az elején, a muffin-forma elérése jelenti a legfőbb kihívást, vagyis, hogy a folyós tészta a kis rekeszekbe kerüljön. Önteni csak nagyon rutinos versenyzőknek ajánlott, többieknek marad a kanál. A lényeg, hogy ne csöpögtessük mellé, mert ráég a formára, már ha olyan a formánk (és az enyém olyan, mint Adrian Mole-é).

Kreatív fiatalok ezt így oldják meg:

Muffinkanalazós

Nem mondható, hogy maradéktalanul megfelel a munkamódszer a követelményeknek, de el lehet vele szórakozni.

Amikor ezt a posztot írtam, készítettünk a Péntekiekkel még mákos muffint is, na, itt őrülsz meg, annyira bonyolult, rafinált cucc:

Alaptészta, bele még egy csomag vanillincukor, egy csepp citromlé és kb. 15 dkg darált mák (szükség esetén még egy kis tej). Kanalazás, megsütés.

Sületlen korában így néz ki:

Mákos muffin a tűz előtt

Sült korában így:

Mákos muffin

És akkor innentől a képzeleted szab csak határt. Van még egy kevésbé szénhidrátos muffin-receptem, de azt majd máskor.

Jöjjön:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: