Nat

Violetta: könnyű, nyári, csirke

In Sültek on 2013-07-31 at 09:39

Nyáron sütni-főzni csak óvatosan – ennek szellemében készítettem a minap Violettát, ami lehet, hogy nem az én találmányom (meg lepne, ha az lenne), de azért én elneveztem.

Úgy kezdődött, hogy töprengtem, mit szeretek, mit szeretnek a gyerekek, és hogy hogy lehet ebből kihozni egy egyszerű fogást: sajt, paradicsom, az egész egy zöld salátával. És ezzel el is meséltem az egész ételt, de azért majd részletezem egy kicsit.

Violetta csirkemell

Violetta vár a perzselő szenvedélyre, de csak a sütőt kapja majd

Aztán meg azon gondolkodtam, hogy ha már nem felejtettem el lefotózni, adjak neki valami nevet, amivel felkerülhet VVV-re, és itt egy asszociáció-lánc következett.

Főzés közben történetesen Pavarottit hallgattam (oh, Luciano mio), de mégsem adhatok férfi nevet egy ilyen női ételnek. Mert hogy női, az vitán felül áll, nézz csak rá, kalapos hölgy, és tálaláskor már a krinolinos szoknyában ül a fogadószobában. Hát nem? Hát de:

Violetta teljes toalettben

Violetta teljes toalettben

Violetta a Traviata Violettája lett tehát, könnyen belátható, hogy miért: Dumas kaméliás hölgye az eredetije, annak pedig a valóságból Marie Duplessis kurtizán, aki Párizsban egy divatüzletben dolgozott, mielőtt átölelte volna a felső tízezer. Csodás kalapok és suhogó szoknyák világa ez, könnyedség, szépség, finomság, hát mi a fene lehetne ez, ha nem a mi kis ételünk?

Na de, Mariet nem lehet összekötni Pavarottival, továbbá nem is passzol a neve ehhez a csirkemellhez (majd valami szűzérméhez jó lesz, haha), úgyhogy maradt Violetta, a szerelmes kurtizán. És ha már bekapcsolom nyáron a sütőt (igaz, hogy csak 15 percre), legalább zene meg romantika legyen benne.

Akkor főzzünk. Kell hozzá:

A húshoz:

  • csirkemell (felszeleteled, ahogy sikerül)
  • fűszerek (só, bors, kakukkfű (csak nagyon kicsi), majoranna, bazsalikom)
  • néhány szép fej paradicsom
  • néhány nagy mozzarella

A salátához:

  • saláta alapanyag, amit szeretsz (jégsaláta, reszelt sárgarépa, káposzta, egy kis lilahagyma)
  • öntet (nem muszáj, de ezerszigettel elég jó)

A csirkemell szeleteket szépen megsózod, sütőlemezre rakod, meghinted a fűszerekkel, ráteszel egy-egy vastag szelet mozzarellát és szintén vastag szelet paradicsomot, ahogy ez az első képen látható. Utána az egészet kb. 15 percre sütőbe teszed, amíg szépen megolvad a sajt, átsül a csirkemell, és kicsit megaszalódik a paradicsom. Közben összekevered a salátát. Mindennel együtt maximum 25-30 perc az egész.

Bónusz:

Luciano Pavarotti és Joan Sutherland 1979-ben* énekel a Traviatából (Un di felice):

*a szakácsnő születési éve

  1. Pavarotti hasához az operán keresztül vezet az út, tudja ezt Joan.

    Kedvelés

Jöjjön:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: