Nat

Mi ez, tök?

In Rakott, töltött ételek on 2013-07-10 at 19:27

– Mi ez, tök?

– Az.

– De nem az.

– De.

– Jó, az egyik tök, de ez itt szerintem cukkini.

– Lehet. Akkor mit fogsz vele csinálni?

– Feldarabolom, és úgy teszek, mintha egy teljesen másik növény volna.

Feldarabolt tökfélék

Így kezdődött a rakott tök története, ami részben cukkini. Valószínűleg veled is előfordult már, hogy kaptál ajándékba (váratlanul) ezt-azt, örültél neki, aztán napokig nézegetted, hogy mia fszt kezdj vele mi finomat is készíts belőle. Na, ez a tök most így került hozzám.

Blogkitérő a blogban:

Úgy tűnhetett eddig, hogy a VVV-blog tényleg csak a világ végére készült, aztán jól megdöglött, de nem így van. Csak jajde el voltam foglalva mindenféle mással – ráadásul semmi jót nem főztem. Illetve főztem, de általában unalmasakat, ha meg véletlenül nem, akkor meg elfelejtettem lefotózni, vagy elfelejtettem, hogy mi volt benne. Így jár az, aki érzésből főz. Minek az ilyennek főzősblog? Na, ezen nem gondolkodtam, inkább visszajöttem.

Unalmas lett volna egy töltött tökkel visszajönni, hiszen itt volt a töltött cukkini a minap (tavaly), úgyhogy, hosszas töprengés után egy még sokal-sokkal unalmasabbat hoztam, a rakott tököt. Ez ilyen tökölős lett, bocsánat.

Jó, tehát fogtam az összes tökfélét, meghámoztam és feldaraboltam, majd enyhén sós vízben megfőztem. Ez egy elég jó módja a ‘sok tökből kis tököléssel kevés tök’ előállításának különben.

Közben 2 bögre rizst megfőztem.

Közben fél kg darált (akármilyen) húsból tejszínes ragut készítettem – de lehet akár gombából is, ez később jutott csak eszembe. Én most ebbe a a húson és a tejszínen kívül csak hagymát, fokhagymát*, fekete borsot, pici pirospaprikát, egy kis bazsalikomot és egy csipet tárkonyt tettem, és persze sót.

Rakott tök a tepsiben

Rakott tök a tepsiben, de még nem sült meg

Minden sitty-sutty megfőtt, tepsibe rétegeztem, aztán irány a sütő, amíg a felső tökféle-darabok élei kicsit megpirulnak. Tetejére mehet sajt, és legvégül javasolt hozzá egy kis tejföl.

Mondtam, hogy unalmas.

—–

* A fokhagymát, ne nyomkorásszuk fokhagymanyomóval, az istenért! A nagykésünk (amit beszereztünk, mert olvastuk, hogy mi kell a konyhába) lapjával a vágódeszkán gyönyörűen szét lehet lapítani és ha nagy darabokban marad, legfeljebb egy kicsit aprítunk még rajta. Nem kell a fokhagymát mindenáron megölni.

IMG_20130710_203121

 1. Szeretnék már új bejegyzést olvasni. Ebben a vendéglőben hogy csinálják például a sajtos tésztát? Semmi hús, csak a tészta, csak a víz, csak a só, csak a sajt. Minden ezek után már művészet. Na jó, mesterség. De mégis, hogyan megy?

  Kedvelés

  • Ebben a vendéglőben mindig máshogy 🙂 Nagy munka lesz abból egy posztot kihozni, de ilyen szép kérésnek muszáj eleget tenni, úgyhogy máris kilátásba helyeztem.

   Kedvelés

 2. Előre is köszönöm, kíváncsian várom. A Világ Végéről/től mindig lehet tanulni.

  Kedvelés

Jöjjön:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: