Nat

Hamis tiramisu – torta (gyerek verzió)

In Édességek, Sütés nélküli édességek on 2012-12-25 at 11:58

Akinek a világvége után is van kedve tiramisut készíteni, annak szívből ajánlom ezt a receptet. A tiramisu nagyon klassz édesség, mert nem kell sütni (hacsak nem magad készíted a piskótát), jól néz ki, finom, és olyan, mintha nagyon értenénk a házi cukrászkodáshoz. Hátránya, hogy várni kell vele, pár órára hűtőben kell tartani, mielőtt bekebelezzük. Ez néha kihívást jelent.

tiramisu-torta

Én tortaként készítettem születésnapra, és attól hamis, hogy mascarpone helyett egyszerű natúr vajkrém van benne. Ha azt akarjuk, hogy megtartsa a formáját, jó, ha kb. egy egész napig tároljuk a hűtőben.

Kell hozzá:

  • 2-3 dl tejszín (habtejszín van ráírva, nem flakonos, hanem az a zacskós, ami a tejhűtő pultban lapul a boltok polcain – azért 2-3 dl, mert eredetileg 3-at ír a recept, de ha csak 2dl-est zacskó van, az is jó, én azzal csináltam)
  • 1 zacskó habfixáló
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1 doboz natúr vajkrém (teljesen mindegy, hogy milyen, csak ne legyen ízesítve)
  • kb. 2 csomag babapiskóta
  • tej a mártogatáshoz (!felnőtt változathoz egy adag lefőzött feketekávé)
  • rum aroma
  • kakaópor

Először is 3 keverőtál kell, amiben a különféle krémeket összekeverjük, az egyik legyen jó nagy, hogy végül abban mindhármat össze tudjuk forgatni.

Az egyik edényben kikeverjük a natúr vajkrémet a porcukorral (közben kóstolgasd, ha tetszik, tehetsz bele kicsit több cukrot is). Ez egy sűrű, krémes massza lesz.

A másik edényben a 3 tojás fehérjéből (csak a fehérjéből!) türelmesen habot verünk. Ennek kábé így kell kinéznie, amikor már hab:

tojáshab

habfixáló - olyan kis zacskóban van, mint a sütőporA harmadik edényben a tejszínből csinálunk tejszínhabot. Ezzel vigyázni kell, hogy jó hideg legyen, amikor dolgozunk vele, érdemes jópár órát hűtőben tartani előtte.

Ebbe kerül az egy csomag habfixáló. Akkor kell beleönteni, amikor már kicsit felhabzott a tejszín, de még folyik.

A tejszínhabba végül egyesével belekavarjuk a tojások megmaradt sárgáját is.

Végül tehát van 3 edényünk, 3 különböző kérmmel:

tiramisu krémek

Először az 1-2-est kavarjuk jól össze a géppel, aztán lazán forgassuk össze az egészet a tojásfehérje-habbal – ezt inkább már lapos kanállal érdemes csinálni, mert a keverőgéptől szétesik a hab.

Innentől csupa öröm, móka, kacagás a tiramisu-készítés. Egy lapos tálkába öntjük a tejet (felnőtt verzió esetében a kávét), belecsepegtetünk egy kis rum aromát (vagy akár igazi rumot), és egyesével belemártogatjuk a babapiskóták alját. Nem kell benne hagyni, csak belemártod, kiveszed, mert így is jól megszívja magát és puha lesz.

A tortakészítéshez én egy hagyományos, levehető oldalú tortaformát használtam, ezt próbáltam összeegyeztetni a  babapiskóták alakjával, ami elég jó móka. A kör tiramisusítása:

tiramisu-folyamat

Ha egy réteggel megvagyunk, ráöntjük a krém felét, majd újabb mártogatás, újabb babapiskóta-réteg következik.

A tetejére kerüljön a krém másik fele, majd legvégül megszórjuk kakaóporral. (lehet instant is, a gyerekek azt szokták szeretni, és habár szerintem ez már a tiramisu megbecstelenítése, azért mindent a gyerekekért.)

tiramisu rétegződik már

Eztán hűtőbe tesszük, és ott tartjuk, amíg csak bírjuk. Ahhoz, hogy ne folyjon ki, amikor a tortaforma szélét óvatosan leemeljük, legalább fél nap intenzív hűtés szükségeltetik, de inkább készüljünk egy nappal előre. Ha nem tortázunk, csak úgy csináljuk, természetesen akármilyen formába tehetjük és 4-5 óra is elég a hűtőben neki.

t-torta, ami H

Jöjjön:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .