Nat

Mi kell a konyhába?

In A konyha maga on 2012-08-24 at 01:08

Nem vagyok a túlságosan felszerelt konyhák híve, nálam alig van több cucc, mint egy átlagos agglegény konyhájában lehet, aki néha elkészít egy rántottát. Talán hasznos lesz valakinek, ha összegyűjtöm, hogy szerintem mik azok a dolgok, amikkel minimum érdemes rendelkezni, hogy gyakorlatilag bármilyen ételt el tudj készíteni.

Mindenek előtt kell egy hűtőszekrény, és benne pár üveg (doboz) sör. Ha nincs borospincéd, akkor jó ha van hely bornak is, de majd figyeld mennyire kell lehűteni, mert a gasztroguruk kiborulnak attól, ha valaki jéghidegen issza a bort, és nyilván van egy kis igazuk ebben. Ha főzésre kell, akkor persze mindegy. A hűtőnek mindenképpen legyen fagyasztó része, ott kell tartani a házi pálinkát meg a többi rövidet.

Ha ez az alapvető konyhai berendezés megvan, lássuk, mi kell a munkafolyamatokhoz:

Darabolás:

  • Egy jó vágódeszka. Ezt tényleg jól kell megválasztani, keress lehetőleg kemény fából készült darabot, lehetőleg ne túl kicsit, mert arról minden lepotyog. A naggyal meg az a baj, hogy nem tudod az edény fölé emelni, de ez főzési stílus kérdése is. Van, aki belesöpri és kész. Én mindenesetre egy közepeset javaslok kezdésnek, be lehet szerezni pl. vásárokon faműveseknél jókat.
  • Késkészlet. Igazából leginkább egyetlen, nagyon jó késre van szükséged. Ne dőlj be az élezés nélküli szuper ajánlatnak, inkább szánd rá azt az elsőre talán magasnak tűnő összeget, amibe egy rendes Tramontina vagy Fiskars, stb. kerül, és vegyél élezőt. Életed végéig kipipálhatod ezt a dolgot. Jó ha van egy fogazott kenyérvágód, egy nagy, lapos, általános konyhai késed és javallott egy hámozó is (klasszikus krumplihámozóról van szó). A többi csak dísz, sosem fogod használni.

Edény:

  • Mély serpenyő. A mély serpenyő a lelke a főzésnek, rizstől a pörköltig minden elkészül benne, feltéve, hogy jót választasz. Ez is egy olyan darab, ahol nem szabad azon gondolkodni, megéri-e, mert a jó serpenyő drága, de sok-sok évig használhatod és mellette alig lesz másra szükséged. Nekem ehhez hasonló Tefal-om van (a képen hátul az egyenes falú, fedős), több mint öt éve remekül szolgál, pedig napi szinten használom, gyakran úgy, hogy az egyik fogás elkészítése után elmosom, hogy a másik is ebben készüljön.
  • Palacsintasütő serpenyő. Itt megint reklámszerű szöveg jöhetne, hogy sokfélét kipróbáltam – és tényleg – de legjobb a nehéz, tefalos, amihez tényleg (de tényleg!) nem kell olaj. Én azt javaslom. És persze nemcsak palacsintasütésre jó!
  • Fazék. Főleg a levesek, tészták főzéséhez kell. Bármilyen megteszi, én a rozsdamentest kedvelem. Válassz inkább nagyobbat mindig, abban is lehet keveset főzni, fordítva viszont – ugye – nem igaz. Tehát: egy nagy fazék és azért jó, ha van egy kicsi is (amolyan tejforralónak nevezett), mert pudingot tízliteresben mégse.
  • Tepsi. Ebből aztán rengetegféle van.. érdemes beszerezni kétfélét: Ha nincs a sütőhöz, akkor egy hatalmas, laposat, amit sütőlemeznek is hívnak, meg egy átlagos méretű mélyebbet, ebből is jó, ha teflonos, de zománcos is lehet. Semmiképpen ne vegyél olcsó, fekete színű, könnyű tepsit, mert a festéket fogod megenni első alkalommal.
  • Szűrő. Szinte hihetetlen, de ez is kell, arra az esetre ha bármit le kell szűrni. Nekem egyetlen, lábos méretű, rozsdamentes szűrőm van, ezt használom gyümölcsmosásra és tésztaszűrésre is, nem kell belőle nagy ügyet csinálni.
  • Nagy keverőedény. Egy műanyag tál, vagy rozsdamentes, ahogy érzed, a lényeg, hogy ebben kikeverhess a palacsintatésztától tejszínhabig mindent.

Kavarók és társaik:

  • Fakanál. Tényleg. Ez olyan, hogy kell. Vegyél többfélét, próbálgasd melyikkel mit jó kavarni.
  • Csipesz. Ez olyan cucc, mint amivel a grillen megfordítod a húst. Nagyon hasznos akkor is ha pl. olajban sütsz.
  • Merőkanál. Hát ja. Mer ő kanál.
  • Elektromos keverő. Válaszd azt, amelyik tetszik. Nekem nincs állványos, mert magam szeretem keverni a cuccokat, jobban látom és érzem, mikor jó, mintha csak figyelném a robot munkáját.

Ezeken kívül nem elengedhetetlen, de néha jól jön egy mérőedény (habár a féldecis pohárral ez a gond gyakorlatilag megoldódik), egy botmixer (ha már veszel, olyat vegyél, amit forró ételbe is beledughatsz), kézi habverő (az a klasszikus, drótból hajlított), egy húsdaráló (egyáltalán nem fontos, hogy elektromos legyen, sőt), esetleg dió-mák-kávé daráló, és ha nagyon belejössz, akkor egy habüst

Alapanyagok:

Fűszerek (a közértek fűszerpolcán megtalálod, ha szerencsés vagy, magad is megtermelheted némelyiket a párkányon): só, bors, paprika, kömény, bazsalikom, oregánó, majoranna, tárkony, curry, rozmaring, kakukkfű, és még amit gondolsz.

Ami nem romlik meg, abból nyugodtan tarts otthon nagyobb mennyiséget: olaj (napraforgó és olíva), cukor, liszt (többféle), rizs, száraz tészta, sütőpor, vaníliás cukor, rum aroma vagy sütőrum, kakaópor (nem instant!), cukor helyett xilitet is sok mindenhez használhatsz, szinte csak az élesztő nem fut fel vele.

Ami jó ha van a hűtőben/kamrában: pár fej vöröshagyma, pár fej fokhagyma, vaj, tojás, élesztő (Budafoki, csakéskizárólag), paprika, paradicsom.

Kezed ügyébe: konyharuha, papírtörlő, nyáron sör, télen bor.

  1. És minden időben: a kávé meg az ő főzője.

    Kedvelés

  2. Egy átlagos agglegénynek nincs tojáskenője.

    Kedvelik 1 személy

  3. Ha lenne neki olyan, nem lenne agglegény. (Vö. Ha nagyagyámnak bajsza/nagyapámnak nunija lenne… stb.)

    Kedvelik 1 személy

  4. Rájöttem. Egy evős férfi, nem is feltétlenül a gyomrán kell hozzá vezetnie a legrövidebb útnak. De csak persze az evéskor legyen ott, meg a mosogatáskor. Ez kell a konyhába.

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólás a(z) csuhai bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .